Menselijke controle

De zwakte van ChatGPT is goed aan te vullen door de mens achter het scherm: ChatGPT heeft geen benul van de wereld van vandaag. Het is daarom belangrijk dat je de output van ChatGPT altijd controleert op feiten en kwaliteit. Het is dus geen vervanger voor jou of je collega, maar een mooie aanvulling om tijd te besparen. Zie het als de rekenmachine van de toekomst. Een rekenmachine die grote lijnen schetst, vertaalt, meedenkt, maar ook data kan analyseren.

Een prompt

Om deze rekenmachine écht goed te laten werken, moet je het indienen van ‘prompts’ beheersen. Een prompt is een opdracht die je ChatGPT toedient. Zo maak je duidelijk wat enkele sleutelwoorden hierin zijn: duidelijkheid, context, vraag-en-antwoord en detail. Hoe completer de prompt, hoe beter.

Hey, ChatGPT!

Een goede prompt voor het schrijven van een blog over de voordelen van elektrisch rijden zou bijvoorbeeld kunnen zijn: "Schrijf een blogpost over de voordelen van elektrisch rijden, waarbij je onder andere ingaat op de milieuvriendelijkheid, de kostenefficiëntie en de prestaties van elektrische voertuigen. Geef voorbeelden van populaire elektrische voertuigen en bespreek eventuele nadelen van elektrisch rijden."

Een minder goede prompt voor hetzelfde onderwerp zou bijvoorbeeld kunnen zijn: "Schrijf iets over elektrisch rijden".

Deze prompt dekt simpelweg niet de lading die je zoekt en het antwoord van ChatGPT zal dus ook niet voldoen aan jouw verwachting. Dus, schrijf een goede prompt voor een zo duidelijk en uitgebreid antwoord!

Conclusie

Ik denk dat we ChatGPT goed kunnen inzetten voor onszelf, maar ook voor onze klanten. De hoofdnoot moet echter zijn dat wij de specialist blijven binnen ons vak. Een rekenmachine doet slechts de dingen die wij het vragen te doen. Om er kwaliteit uit te halen, moet je er kwaliteit in stoppen. En dat vraagt om inhoudelijke vakkennis, begrip en oefening.

Probeer het zelf!

Zelf ook ChatGPT proberen? Je kan een gratis account aanmaken op chat.openai.com. Ook leuk om te checken: Dall-e 2. De artificial intelligence afbeeldingen-generator. Geef in een prompt aan wat je zoekt, en het maakt vier niet-bestaande afbeeldingen op basis van artificial intelligence, zoals deze honden als astronauten. Gaaf toch?