Alles is online

Alles draait om de online wereld. Mailen, appen, bestellen, navigeren of scrollen op social media. Het zijn activiteiten die je allemaal online doet. Voor veel mensen werkt dit vanzelfsprekend, maar er zijn ook mensen die hier moeite mee hebben, zoals slechtzienden of laaggeletterden. Daarom is het van belang dat we samen de digitale wereld toegankelijk maken volgens de WCAG-richtlijnen. Hierin is het belangrijk dat mensen een duidelijke website bezoeken, met de juiste contrasten en duidelijke navigatie(opties). Wij hebben de afgelopen jaren al diverse websites voor overheid en semi-overheid opgeleverd volgens de destijds geldende WCAG-richtlijnen.

Wat is het doel van de EAA?

De European Accessibility Act, hierna te lezen als EAA regeling, zorgt ervoor dat álle online producten en diensten toegankelijk worden voor iedereen in Europa. Dus ook voor mensen met bijvoorbeeld een beperking. In Europa kennen we ongeveer 135 miljoen mensen met een beperking, waarvan 4 miljoen Nederlanders. Naar verwachting wordt deze groep alleen maar groter naarmate de bevolking vergrijst. Het doel van de EAA is om de wetgeving rondom digitale toegankelijkheid in de gehele Europese Unie gelijk te trekken. Dus heb je een website over het verkrijgen van subsidies? Of verkoop je goederen door heel Europa? Elke website voldoet aan dezelfde richtlijnen!

Voor wie gelden deze richtlijnen dan?

Laten we 'm maar meteen erin gooien: de EAA is vanaf juni 2025 van toepassing op heel veel bedrijven, hoogstwaarschijnlijk ook die van jou. De EAA-richtlijnen gelden specifiek voor:

  • Websites van overheidsinstanties: alle websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties moeten voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid.
  • Bedrijven binnen bepaalde sectoren: dit omvat de private sector die essentiële diensten leveren zoals banken, gezondheidszorg en transport.
  • E-commerce: websites en mobiele apps die commerciële transacties faciliteren, zoals online winkels en boekingssites, moeten ook voldoen aan deze nieuwe toegankelijkheidsnormen.

De wetgeving van de EAA richt zich niet met terugwerkende kracht op online producten zoals webshops. Volgens de EAA moeten alle producten die vanaf juni 2025 worden gelanceerd, voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen.

Uitzondering: Kleinere ondernemingen vormen een uitzondering op de regel. Dit gaat om ondernemingen met minder dan 10 werknemers en een jaaromzet die niet hoger is dan 2 miljoen euro. Ook vormen producten en diensten die al op de markt waren voordat de EAA-regelgeving van kracht wordt een uitzondering, tenzij zij kenmerkend worden aangepast of geüpdatet na de implementatiedatum.

Wat zijn voordelen van de EAA?

De EAA verwijdert onder andere digitale blokkades, zodat ook mensen met een beperking eenvoudig gebruik kunnen maken van online producten en diensten uit de hele EU. Ook is de informatie sneller te vinden voor ouderen. Wanneer mensen moeiteloos kunnen scrollen, wordt de gebruiksvriendelijkheid van jouw website door bezoekers ook beter beoordeeld. Nog meer voordelen:

  • Producten en diensten worden gemakkelijker en sneller gebruikt;
  • Slechtzienden kunnen de websites beter lezen door bijvoorbeeld aangepast kleurencontrast;
  • De EAA zorgt ervoor dat jouw groep consumenten(bezoekers) groter wordt, doordat ook mensen met een (online) handicap straks tot jouw bezoekers horen.

Wat zijn de risico's?

Wanneer jouw platform niet aan de succescriteria van de WCAG-richtlijnen voldoet, moet het aangepast worden door de partij die jouw product heeft gebouwd. Bedrijven die niet voldoen aan de EAA kunnen vanaf juni 2025 door de Nederlandse overheid beboet worden. Wacht dus niet al te lang en zorg dat je op tijd bent om te voldoen aan de eisen.

Wij helpen je verder

Bij Limesquare begrijpen we dat deze aanpassingen ingewikkeld kunnen lijken. Maar gelukkig staan wij voor je klaar met:

  • Deskundige analyse: wij kunnen jou helpen bij het beoordelen van jouw website op digitale toegankelijkheid;
  • Technische ondersteuning: wij zorgen ervoor dat jouw website aan de huidige WCAG richtlijnen voldoet. Vraag hiervoor meer informatie op bij onze projectmanager;
  • Continue ondersteuning: toegankelijkheid is een doorlopend proces. Wij bieden voortdurende ondersteuning, zodat jouw website niet alleen nu, maar ook in de toekomst up-to-date blijft.

Is jouw website niet door ons gebouwd? Neem dan contact op met de partij waar de website is gebouwd.

MEER WETEN?

Neem dan eenvoudig contact met ons op! Ons team staat voor je klaar.

Contact