Alles is online

Op dit moment draait alles om de online wereld. Mailen, appen, bestellen, navigeren of gewoon lekker scrollen op social media. Het zijn activiteiten die je allemaal online doet. Voor veel mensen werkt het vanzelfsprekend, maar er zijn ook mensen die hier moeite mee hebben. Daarom is het van belang dat we samen de digitale wereld toegankelijk maken. Wij horen je al denken: "Wat betekent dit voor mijn bedrijf?" "Hoe gaan we dit oplossen?" Wanneer gaat het precies in"? Wij geven op deze pagina antwoord op alle vragen.

Wat is de EAA?

De WCAG-wetgeving komt vanuit de European Accessibility Act. Een hele mond vol. Deze regeling moet ervoor zorgen dat online producten en diensten toegankelijk worden voor álle mensen in Europa. In Europa kennen we ongeveer 135 miljoen mensen met een beperking, waarvan 4 miljoen Nederlanders. Naar verwachting wordt deze groep alleen maar groter naarmate de bevolking vergrijst. Dus: er is werk aan de winkel!

Voor wie geldt de WCAG?

De WCAG-wetgeving geldt voor iedereen die een digitaal product heeft in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan websites en platformen. Dit omvat zo goed als alle bedrijven binnen Nederland. Daarnaast geldt dit ook voor websites die vanaf juni 2025 worden gepubliceerd. Overheids- en semioverheidsinstellingen moesten sinds 2019 al aan deze wetgeving voldoen.

Wat betekent dit voor mijn bedrijf?

Wanneer jouw website niet aan de succescriteria voldoet, moet je jouw website aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je website verouderd is of niet goed leesbaar is. De WCAG-wetgeving heeft maar liefst 50 succescriteria waaraan je moet voldoen. Ze zijn onder te verdelen in drie lagen met in totaal 4 principes, 13 richtlijnen en 78 succescriteria.

Waarom moet ik dit doen?

Zodat jouw website gebruiksvriendelijk is en iedereen deze kan zien en gebruiken. Slechtzienden lezen bijvoorbeeld bij een beter kleurencontrast de tekst wél. Ook is de informatie sneller te vinden voor bijvoorbeeld ouderen. "Huh? Maar dit is niet mijn doelgroep!" Tóch heeft de B2B consument veel baat bij een website met een hoger gebruikersgemak. Wanneer zij moeiteloos scrollen en browsen, wordt de gebruiksvriendelijkheid beter en wordt je website gezien als een volwaardig platform. Bijkomend voordeel: je bereikt nóg meer mensen. Meer mensen begrijpen je inhoud en voeren acties uit op je website.

Hoe kan ik dit oplossen?

Jouw website hoort te voldoen aan de standaard web-richtlijnen WCAG 2.1 AA. Je kunt je website controleren via: https://wcag.nl/onderzoek/.

Wanneer jouw website
niet aan de eisen voldoet kun je twee dingen doen:

1. Contact opnemen met ons zodat we samen kunnen kijken wat er aangepast moet worden. Hierbij kunnen wij je alleen verder helpen indien wij de website hebben gebouwd. Mocht dit niet het geval zijn dan;
2. Neem contact op met de partij waar de website is gebouwd. Zij helpen je verder om de website in te richten volgens de WCAG wet- en regelgeving.

Een gebruiksvriendelijke website blijft, ondanks een nieuwe wetgeving, een goede investering. Limesquare
helpt je op weg en kijkt graag met je mee hoe we tot oplossingen komen.

Voor wanneer moet ik dit hebben geregeld?

Vanaf juni 2025 gaat de nieuwe European Accessibility Act gelden. Dit betekent dat jouw website voor die tijd digitaal toegankelijk moet zijn. Wacht dus niet al te lang en zorg dat je op tijd bent om te voldoen aan de eisen.Wat zijn de risico’s?

Bedrijven die niet voldoen aan de EAA kunnen vanaf juni 2025 door de Nederlandse overheid beboet worden. De inhoud van de boete is nog onbekend.MEER WETEN?

Neem dan eenvoudig contact met ons op! Ons team staat voor je klaar.

Contact